Deltavarianten kan bli dominerande i EU: ”Mer smittsam”

2021-06-23 16:55  
Coronaprover analyseras på ett labb i Uppsala. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den så kallade deltavararianten, som först upptäcktes i Indien, kan komma att stå för 90 procent av alla nya coronafall i EU inom de kommande månaderna, enligt EU:s smittskyddsenhet, ECDC.

"Deltavarianten är mer smittsam än andra varianter som cirkulerar, och vi uppskattar att den står för 90 procent (av nya fallen) i slutet av augusti", skriver ECDC i ett uttalande.

ECDC bedömer att deltavarianten är 40-60 procent mer smittsam än alfavarianten, som först upptäcktes i Storbritannien. Alfavarianten är för närvarande den dominerande varianten i EU.

Deltavarianten är redan den dominerande i Rysslands huvudstad Moskva. Borgmästaren Sergej Sobjanin meddelade nyligen att 90 procent av alla nya fall i huvudstaden kan tillskrivas deltavarianten.

Läs mer: Vaccinerna effektiva mot farligare covid-varianter

På onsdagen förklarade Sobjanin att situationen är oförändrad, och att sjukvården är så ansträngd att den närmar sig gränsen för vad den kan klara av.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer