De vill se mer preventiva tvångsmedel

2018-04-06 15:26  
Foto: TT

För att förhindra terrorbrott vill Moderaterna att polisen ska använda mer preventiva tvångsmedel

Moderaterna vill öka polisens möjligheter att använda preventiva tvångsmedel för att förhindra terrorbrott. Partiet vill också skärpa lagen om särskild utlänningskontroll så att farliga individer kan hållas i förvar.

– Det är bra att vi är överens brett politiskt om att vi ska skärpa lagarna när det väl har skett terrorbrott. Men vi måste också göra mer för att förhindra framtida terrorbrott, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé (M) till TT.

I dag får polisen använda preventiva tvångsmedel, som hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation eller hemlig kameraövervakning, om det finns en påtaglig risk för att en person kommer att utöva allvarlig brottslighet, till exempel mord eller terroristbrott.

De vill sänka ribban på lagen

Moderaterna vill sänka ribban för när den lagen, den så kallade prevlagen, får användas. I dag ska "påtaglig risk " föreligga. M vill att det ska räcka med "risk".

I dag krävs det också att de hemliga tvångsmedlen är av "synnerlig vikt" för att förhindra brott. M anser att det ska räcka med att den "kan vara av vikt".

– Min förhoppning är att vi kan få ett brett politisk stöd för detta, säger Tomas Tobé.

Läs mer: "Akilovs ledare" fortsätter hota via krypterade appen Zello

Lagen om särskild utlänningskontroll används för att hantera personer som bedöms utgöra kvalificerade säkerhetshot mot Sverige. Sådana personer ska kunna utvisas.

Om det inte går att verkställa utvisningen kan personen få ett tillfälligt uppehållstillstånd med anmälningsplikt. Moderaterna vill att lagen omedelbart ses över i skärpande riktning i syfte att göra det möjligt att utvisa sådana personer eller hålla dem i förvar.

Mer om: Avlyssning Terror

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer