De varnar för ”bombtåg” efter USA:s lagändring

2020-09-03 08:08  
Miljörättsorgansationen Earthjustice varnar för olyckor när USA öppnar för tågtransporter av naturgas. Bilden visar urspårade tankvagnar med olja vid en olycka i Lac-Megantic, Quebec, Kanada 2013. Foto: Paul Chiasson

USA lättade nyss för reglerna för tågtransporter av naturgas. En samling miljögrupper varnar för vad de menar är rullande brandbomber.

En ändring av den federala lagstiftningen har lättat på USA:s regelverk kring tågtransporter av naturgas i flytande form.

Detta har väckt stor oro – och under ledning av miljöjuristerna på ideella organisationen Earthjustice har en koalition av miljögrupper nu stämt Trump-administrationen. Det rapporterar tidningen Rolling Stone.

Det nya regelverket trädde i kraft på måndagen 31 augusti. Detta trots att både transportsäkerhetsmyndigheten National Transportation Safety Board samt brandskyddsföreningen National Associationational Association of State Fire Marshals har motsatt sig ändringen.

Stater har lämnat in en egen stämning

Parallellt med miljöorganisationerna har dessutom fjorton stater och Columbiadistriktet lämnat en separat stämning, och kräver att Trump-administrationen ska revidera och upphäva beslutet.

Vilket scenario är det då man fruktar? Enligt miljörättsorganisationen Earthjustice innehåller 22 tankbilar lastade med flytande naturgas samma energimängd som lösgjordes av Hiroshimabomben ”Little Boy”, med en sprängkraft motsvarande 15-16 kiloton trotyl.

Ett tåg med 110 tankvagnar skulle ha fem gånger så mycket energi som ”Little Boy”.

Med tidigare regelverk kunde man söka dispens för att få köra flytande naturgas med tåg, men kravet var då att transporten skulle ske i en FN-godkänd tank. Nu har reglerna luckrats upp, och enligt Earthjustice är den föreslagna men frivilliga hastighetsbegränsningen på drygt 80 km/h katastrofal.

Hänvisar till olycka i Cleveland 1944

Tågen rullar genom otaliga städer, och som exempel på riskerna hänvisar Earthjustice till en olycka 1944. Då läckte en anläggning i Cleveland Ohio ut flytande naturgas som rann ner mot en stad där gasen antändes.

Temperaturen i eldmolnet anses ha legat över 1 600 grader Celcius, och explosionen ödelade 2,5 kvadratkilometer av omgivningarna.

Den slet bland annat upp ett cirka 18 meter långt dike som var 7,6 meter djupt och drygt nio meter brett. 131 personer miste livet i olyckan.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer