Covid-testning drabbad av leveransproblem

2020-10-19 16:25  
Coronastestningen i bland annat region Jönköping kommer att vara begränsad den här veckan. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera regioner får begränsad provtagningskapacitet för covid-19 under veckan. Anledningen är att analysmaterial till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) blivit försenat.

SVA analyserar covid-19-prover åt bland annat regionerna Jönköping, Kronoberg och Örebro.

En inställd leverans från Taiwan gör dock att kapaciteten kommer att halveras den här veckan.

– I normala fall handlar det om 1 700–1 800 tester per dag. Men den här veckan blir det ungefär halva den summan, säger Henrik Ericsson, chef på den mikrobiologiska enheten på SVA, till TT.

Läs mer: Antikroppar kan försvinna efter ett par månader

– Det var problem med kvalitetskontrollen på sändningen vi skulle ha fått i förra veckan, men vi får en ny sändning om en vecka.

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län, kommer bland annat inneliggande patienter och vårdtagare inom äldreomsorgen att prioriteras under veckan.

"Övriga invånare med lindriga symtom kan tyvärr få vänta längre eller i värsta fall få avstå från provtagning", säger hon i ett pressmeddelande.

"För att undvika smittspridning är det mycket viktigt att alla med förkylningssymtom stannar hemma, oavsett provtagning."

Jens Bornemann/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer