Covid sprids "som en löpeld" på Marshallöarna

2022-08-15 13:39  

Marshallöarna har utlyst ett "hälsokatastrofläge" efter att över en tiondel av invånarna i huvudstaden Majuro smittats med covidvarianten omikron på bara en vecka.

I förra veckan upptäckte önationen en handfull smittofall. Sedan dess har siffrorna skjutit i höjden till cirka 2 800 fall i Majuro, som har 22 500 invånare. Sammanlagt har runt 3 000 fall konstaterats och tre dödsfall har rapporterats.

Republiken Marshallöarna i västra Stilla havet. Foto: Johan Hallnäs/TT

Marshallöarna var ett av de sista länderna som, på grund av sina strikta karantänsregler, klarade sig utan smittofall. En uppmjukning av reglerna de senaste veckorna i kombination med att ett stort antal människor reser till önationen tros ligga bakom utbrottet.

Flyg ställs in

Inrikesflyg och resor med statliga fartyg till avlägsna öar har nu ställts in för att hejda smittan, men hälsominister Jack Niedenthal varnar för att läget kan förvärras.

– Det som är bra med att alla andra länder går före oss är att vi verkligen förstår epidemiologiskt hur denna variant av viruset sprider sig; som en löpeld, säger han, enligt AFP.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer