Covid-patient på Sahlgrenska fick ny lunga

2020-11-02 14:51  
Sveriges första transplantation av en lunga till en covid 19-patient har gjort på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild. Foto: Jonas Dagson/TT

En patient med covid-19 har fått en ny lunga vid en transplantation på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det är första gången en sådan operation gjorts på en covidpatient i Sverige.

Patienten blev sjuk tidigt i våras. Hen har både vårdats i respirator och fått behandling med konstgjord lunga utanför kroppen, vilket är väldigt påfrestande.

Då valde läkarna att ge patienten en ny lunga från en donator.

"I det här fallet läkte inte lungorna, samtidigt som patienten i övrigt var tillräckligt stark för att överhuvudtaget kunna klara av en lungtransplantation", säger professor Göran Dellgren i ett pressmeddelande från Sahlgrenska.

Läs mer: Antikroppar kan försvinna efter ett par månader

Patienten har nu lämnat sjukhuset i Göteborg och får rehabilitering på sin hemort.

Enligt Sahlgrenska kommer troligen ytterst få patienter att bli aktuella för en lungtransplantation med anledning av covid-19.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer