CIA varnade för attack på Las Ramblas

2017-08-18 12:05  
Dagen efter attacken på Las Ramblas i Barcelona. Foto: Utrecht, Robin/action press/REX/IBL

CIA varnade spansk polis så sent som i maj att Las Ramblas utgjorde en lämplig måltavla för en fordonsattack. Terrorattacken i Barcelona är den senaste i en lång rad där fordon har använts.

Minst 13 personer dödades på Las Ramblas i centrala Barcelona. Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades och 100 skadades.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona verkar en bil, en Audi A3, ha använts för att köra på människor på strandpromenaden i Cambrils. Det är oklart exakt vad som har hänt. Minst sex människor skadades, varav två allvarligt. Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona.

De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som polisen sedan sprängde sönder i en kontrollerad explosion.

Händelsen väcker återigen frågan vad som kan göras för att stoppa attacker där fordon används. Tillverkare och logistikföretag har diskuterat möjliga lösningar för att förhindra att lastbilar kapas, men konstaterat att det är svårt.

Läs mer:

Läs mer: Volvo: Vi har den värsta tänkbara motståndaren

I fallen med personbilar och skåpbilar är det förmodligen ännu svårare. Fysiska hinder är en lösning och något som nu nyttjas allt flitigare. Westminster bridge fick nya kraftiga staket som separerade körbanan från trottoaren ett par månader efter attacken (se faktaruta).

I Stockholm har fler och tyngre betonglejon beställts. Höj och sänkbara pollare finns sedan några år installerade på bland annat Vasabron.

Spanien avvärjde så sent som i november i fjol en förmodad lastbilsattack i Madrid sedan Allal El Mourabit gripits av polis och säkerhetstjänst. De hade haft ögonen på honom under en längre tid. Ett dokument från polisen som cirkulerade efter händelsen uppmanade till installation av pollare eller stora blomkrukor på välbesökta platser i samband med julfirandet.

Hur skyddet såg ut på Las Ramblas är oklart, men enligt Newsweek, som citerar El Periodico, varnade CIA katalansk polis så sent som i maj för att att Las Ramblas utgjorde en risk.

Tre personer har gripits efter attacken i Barcelona. En av de gripna har spanskt medborgarskap och kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. En annan har marockanskt medborgarskap.

Föraren av skåpbilen i Barcelona har inte gripits. Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Barcelona, via sitt propagandaorgan Amaq. Det är inte känt vilka de ihjälskjutna fem gärningsmännen i Cambrils var, men polisen utreder kopplingar till skåpbilsattacken i Barcelona.

Fordonsattacker i Europa

  • Paris, 9 augusti 2017: En man kör en BMW in i en grupp soldater och skadar sex personer.
  • London, 19 juni 2017: En man dödas i en skåpbilsattack mot muslimer utanför en moské i Finsbury park.
  • London, 3 juni 2017: Åtta människor dödas när tre jihadister körde en skåpbil in i fotgängare på London Bridge, samt knivhögg förbipasserande.
  • Stockholm 7 april 2017: Uzbek Rakhmat Akilov dödade fem personer med hjälp av en lastbil på Drottninggatan.
  • London, 22 mars 2017: Fyra personer dödades när en bil körde in i fotgängare på Westminster Bridge. Föraren högg sedan ihjäl en polisman.
  • Berlin, Tyskland, 19 december 2016: Tunisiern Anis Amri körde en lastbil in i en julmarknad på Breitscheidplatz och dödade tolv personer.
  • Nice, Frankrike, 14 juli 2016: Tunisiern Mohamed Lahouaiej-Bouhlel körde en lastbil in i  folkmassan på Promenade des Anglais och dödade 86 personer på Frankrikes nationaldag.
  • Frankrike, december 2014: En skåpbil körde in i en julmarknad i Nantes och en bil körde in i fotgängare i Dijon. 20 personer skadades.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt