Cementa dubblar stenbrytningen i oktober

2021-10-13 09:01  
Cementas kalkbrott väster om Slite på Gotland. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Cementa ökar takten för att bygga upp ett kalkstenslager till fabriken i Slite på Gotland, ifall ett nytt tillstånd från regeringen uteblir innan det befintliga löper ut vid månadsskiftet.

- Vi behöver säkra upp att ha ett litet lager med stenmaterial inför att vårt täkttillstånd löper ut, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa i Slite, till Sveriges Radio P4 Gotland.

Sprängningar fem dagar i veckan

I ett brev till boende i Slite-trakten berättar bolaget att det innebär sprängningar fem dagar i veckan i oktober. Cementa ska också pumpa ut 200 000 kubikmeter vatten till havet för att ge plats åt vatten som de inte längre får pumpa bort när tillståndet löper ut.

Foto: Karl Melander/ TT

- Vi vill förebygga alla eventuella händelser emellan de här två tillstånden, säger Matilda Hoffstedt, till radion.

Väntar på nytt brytningstillstånd

Bolaget sade i slutet av september att man vill få det nya brytningstillståndet från regeringen senast i mitten av november, för att inte riskera att cementen sinar.

Läs mer: Oro på Gotland i cementstriden – vatten ställs mot jobb

Mark- och miljööverdomstolen har avvisat Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite, men för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt röstade riksdagen i slutet av september igenom regeringens förslag om en undantagslag.

Mer om: Cementa Gotland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer