Brand i Garpenbergs gruvan – flera personer var fast

2020-02-06 15:20  

Omkring 130 personer fastnade i Garpenbergs gruva i Hedemora när en brand uppstod på 850 meters djup.

Branden är nu släckt. Gruvpersonalen evakueras upp till marknivå, enligt Robert Sundin, insatsledare vid räddningstjänsten i södra Dalarna.

– De har suttit i räddningskammare nere i gruvan när larmet kom om brand. Räddningstjänsten tillsammans med Bolidens egen brandstyrka har varit nere på plats och tittat, och konstaterat att allting var släckt, säger Sundin till TT.

Det är två personer som har skadats. Klockan 15:50 meddelade Boliden att samtliga 130 personer hade tagits upp ur gruvan.

Bolidenkoncernens informationschef Klas Nilsson säger att det var en arbetsmaskin som började ge ifrån sig rök.

Det föranledde inledningsvis ett släckningsarbete av operatören och sedan gav han sig iväg till ett säkert utrymme, säger Nilsson.

Polisen misstänker inte brott.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det, utgångsläget är att det inte är det, maskiner tar eld ibland, men det får vi titta på senare, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

46 räddningskammaren med luft som räcker i åtta timmar

Garpenbergsgruvan drivs av Boliden, och är en underjordsgruva för brytning av zink, bly, koppar, silver och guld. Gruvan har ett djup på 1 250 meter, och har 430 anställda.

Enligt Boliden finns det 46 olika räddningskammare i gruvan som räcker till att förse 239 personer med luft i åtta timmar. Det ska också finnas ambulans, trailers med livräddningsutrustning och två brandsläckningsfordon i gruvan.

Larmet kom klockan 13.47 på torsdagen. Enligt Klas Nillson, kommunikationschef på Boliden, var det rökutveckling på 850 meters djup på grund av brand i en maskin.

– De som befinner sig i gruvan kommer att få tillgång till de räddningsstatioiner som finns, vi följer de rutiner vi har vid den här typen av händelser, sa Klas Nilsson till Dalademokraten.

– Medarbetaren som körde maskinen försökte släcka, men satte sig sedan i säkerhet tillsammans med de andra och tillkallade räddningstjänst, sa han till Aftonbladet.

TT / Ny Teknik

Mer om: Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer