Blodplasma i Kina smittat med hiv

2019-02-08 15:58  
Plasman har levererats av Kinas näst största producent av medicinska blodprodukter. Foto: TT

Hiv har hittats i ett parti med drygt 12.200 flaskor blodplasma i Kina, skriver den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post.

Plasman har levererats av Kinas näst största producent av medicinska blodprodukter, det statsägda Shanghai Xinxing Pharmaceutical Company.

I ett uttalande på tisdagen gick den nationella kinesiska hälsovårdsmyndigheten NHC ut med en varning till sjukhus för det aktuella plasmapartiet sedan myndigheterna i den ostliga provinsen Jiangxi hittat hiv i en del av det. Partiet består av 12.229 flaskor plasma med utgångsdatum i juni 2021.

Plasma används exempelvis vid behandling av personer med leukemi, hepatit och rabies. Ännu finns inga uppgifter om att patienter faktiskt har smittats men sjukvården uppmanas att följa upp personer som fått plasma från partiet.

Mer om: Hiv Blod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer