Biobesök i Frankrike? Nu krävs vaccinpass

2021-07-21 15:52  
Parisdemonstranter uppmanar president Emmanuel Macron att kasta sitt hälsopass i toaletten den 17 juli. Foto: Michel Euler/AP/TT

Det omtvistade franska systemet med hälsopass är nu i bruk. Från och med i dag måste fransmän som vill gå på bio, museum eller sportevenemang visa upp intyg på att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

I nuläget krävs hälsopasset för alla evenemang och platser där fler än 50 personer vistas, men i augusti kommer reglerna att utökas till att gälla även restauranger, kaféer och shoppingcenter.

Läs mer: Tekniskt strul med vaccinregister efter åskväder

Förhoppningen är att stävja den kraftiga fjärde virusvåg som drabbat landet och få fler ovaccinerade ungdomar att ta vaccinet.

Den smittsamma deltavarianten av viruset uppges ligga bakom merparten av ökningen av nya fall – en ökning på 150 procent under den senaste veckan.

Läs mer: Vaccinexpert: Flockimmuniteten närmar sig

– Deltavarianten är den dominerande, den är mer smittsam, säger premiärminister Jean Castex till tv-kanalen TF1.

Obligatorisk vaccinering

Från och med september blir även vaccinering obligatorisk för alla som arbetar inom fransk vård och äldreomsorg. Den som inte har vaccinerat sig före den 15 september får varken lön eller gå till jobbet.

Läs mer: Webbplatsen för covidbevis är oskyddad mot kapare – ”Hur har man missat detta?”

President Emmanuel Macron har fått utstå kritik för de nya reglerna, även inifrån det egna partiet Republiken på väg (LREM). I helgen protesterade över 100 000 fransmän mot hälsopass-systemet runt om i landet.

Läs mer: Vaccinpass för corona – här är allt du behöver veta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer