Bill och Melinda Gates: ”Det här har överraskat oss”

2019-02-13 13:20  
Bill och Melinda Gates. Foto: AP Photo/Ted S. Warren

Det byggs motsvarande ett New York i månaden, dna-tester kan förhindra för tidiga födslar och mobiltelefoner kan förändra liv från grunden. Bill och Melinda Gates listar i ett nytt brev nio saker som har förvånat dem.

(Uppdaterad)

I sitt årliga brev har Bill och Melinda Gates denna gång listat nio saker som har överraskat dem på olika sätt. ”Vissa av dem oroar oss. Andra inspirerar oss. Alla sporrar oss till handling.”

Här är de:

1. Afrika är vår yngsta kontinent. Medianåldern i världen blir allt högre. Afrika är undantaget. Här är medianåldern 18 år, att jämföra med exempelvis 35 år i Nordamerika.

Bill Gates: ”Vi behöver mer kärnkraft för att stoppa klimatkrisen”

Afrikas unga befolkning verkar bero på att de årliga födslarna har ökat i de fattigaste delarna av sub-Sahara. Beroende på perspektiv kan detta som en tillgång eller källa till instabilitet. Med satsningar på hälsa och utbildning, framför allt utbildning av flickor, kan utvecklingen ske i positiv riktning, och bidra till ekonomisk tillväxt, enligt Melinda Gates.

2. Dna-test kan förhindra för tidiga födslar. Det har blivit allt mer populärt med dna-tester för hemmabruk. De har inte bara bidragit till att hitta seriemördare, som The Golden State Killer, skriver Bill Gates. Forskare har med hjälp av data från testerna hittat ett möjligt samband mellan för tidiga födslar och en gen som gör att vissa inte kan hanterar mineralet selen lika bra som andra.

Om sambandet visar sig vara avgörande kan det i framtiden finnas en enkel behandling som förhindrar för tidiga födslar.

Femton miljoner bebisar föds för tidigt varje år, och detta är den vanligaste orsaken till att barn under fem år dör, uppger Bill Gates.

3. Det byggs motsvarande ett New York varje månad. Vår byggtakt är enorm. Varje månad byggs det motsvarande hela miljonstaden New York och så väntas det fortsätta i 40 år framåt. Samtidigt bidrar den energikrävande tillverkningen av byggmaterial till våra ökade koldioxidutsläpp.

Vi behöver hitta ett sätt att bygga utan att förvärra klimatförändringarna. Om vi verkligen vill lösa klimatproblemet måste vi närma oss nollutsläpp inom fem avgörande områden: lantbruk, elektricitet, tillverkning, transport och byggnader. Då är innovation är en viktig nyckel, skriver Bill Gates.

”Mobiltelefoner gör stor skillnad”

4. Data kan vara sexistisk. Trots den otroliga mängd data som vi har tillgång till i dag är det fortfarande mycket information som inte alls samlas in om stora delar av befolkningen.

Det finns en artificiell uppdelning mellan ”kvinnofrågor” och andra frågor, och "kvinnofrågorna" får inte lika mycket uppmärksamhet, konstaterar Bill Gates. Detta förhindrar framsteg, menar han.

”Du kan inte förbättra saker om du inte vet vad som händer hos halva populationen. Det finns inget bra skäl till att det är så här, nu när tekniken gör det så mycket enklare att samla in data.”

5. Du kan lära dig mycket om hur du kan hantera din ilska av tonårskillar. Förra året deltog Bill Gates i en gruppdiskussion med tonårskillar som genom samtal fick hjälp att växa socialt och känslomässigt, och därmed hantera sin egen ilska. Det här blev en ögonöppnare för Bill Gates. "Jag blev rörd av den respekt som de hade för varandra och den intimitet de tillät sig ha.”

Läs mer: Låg efterfrågan på stål med nollutsläpp

6. Globalisering för nationalister. I grunden handlar nationalism om en tro på att ett land i första hand har skyldigheter gentemot sig själv, skriver Melinda Gates. Men även för dem som skriver under på detta finns det skäl att engagera sig globalt.

Genom att satsa på världen fattigaste blir vi alla säkrare, och hälsosammare, bland annat då vi kan minska risken för spridning av dödliga patogener som ebola.

”Det finns inget med att sätta ditt land främst som kräver att du vänder ryggen till resten av världen. Snarare är det motsatta sant.”

7. Inget har hänt med toaletterna på hundra år. Toaletter som vi kan spola funkar bra i rika länder, men inte lika bra där det saknas resurser och fungerande avloppssystem. I dagsläget saknar två miljarder människor tillgång till en vettig toa, vilket drabbar deras hälsa och den omgivande miljön.

En toalett som inte behöver något avloppssystem kan rädda liv. Det finns flera företag som utvecklar just sådana, men de har ännu inte lyckats göra dem tillräckligt billiga.

Läs mer: Från tidstjuv till effektivt redskap − så bryter du beroendet av sociala medier

8. Traditionella läroböcker har snart spelat ut sin roll. Digitala läromedel och verktyg är på väg att ersätta våra gamla, tunga och dyra läroböcker. Detta är en positiv utveckling, inte minst för studenter på universitetsnivå, menar Bill Gates. Du kan lära dig på fler sätt än tidigare, inte bara genom läsning, utan med hjälp av filmer och spel.

När utbildningen blir allt mer digital blir det också enklare för studenter att kombinera sina studier med jobb och familj.

9. Mobiltelefoner gör stor skillnad. Mobiltelefoner kan göra livet lättare, men också mycket mer än så, framför allt för fattiga kvinnor.

Med en mobiltelefon i handen får fattiga kvinnor tillgång till tjänster och nya möjligheter som de inte kunnat ta del av tidigare, som banker, utbildning och p-piller. I förlängningen kan mobiltelefoner förändra sociala normer och utmana de maktstrukturer som upprätthåller ojämlikhet, menar paret Gates.

Ania Obminska

Mer om: Bill Gates

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer