Bill Gates examenpresent: bok av Hans Rosling

2018-06-07 16:49  
Foto: Bill Gates

Bill Gates har beslutat att skänka ”Factfulness” av Hans Rosling i present till alla studenter i USA som tar examen.

Ett tecken på att boken har lyckats nå ut på det sätt som var tänkt, anser Ola Rosling.

Ola Rosling, som är son till Hans Rosling och medförfattare till boken tillsammans med sin fru Anna Rosling Rönnlund, hörde först talas om Bill Gates initiativ för någon vecka sedan.

– Men att det verkligen skulle bli av visste jag inte förrän det hände. Man vet ju aldrig, de hade ju kunnat ändra sig i sista stund.

Bill Gates har länge tagit del av och använt sig av material från Hans Rosling och Gapminder, en stiftelse som den framlidne folkhälsoprofessorn grundade tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Redan för 14 år sedan blev Ola Rosling kontaktad av en vän som då just hade varit på en föreläsning med Gates.

– Han skickade ett foto därifrån och det visade sig att Bill hade använt sig av verktyg som han hade laddat ner från Gapminder. Så att han nu väljer att dela ut boken är egentligen inte ett stort steg i en ny riktning för honom. Men det är klart fantastiskt roligt att han är så positiv.

”Vi har lyckats”

Bill Gates är känd för att läsa stora mängder böcker. Mycket av litteraturen som den amerikanske filantropen och tidigare Microsoftchefen rekommenderar är inte sällan ganska teoretiskt tung med en relativt avancerad akademisk terminologi. Detta var något som Hans Rosling och hans medförfattare ville komma ifrån när de arbetade med ”Factfulness”.

– Att Bill väljer att ge den här till så många unga människor vittnar om att vi har lyckats uppnå det vi ville, nämligen att göra boken väldigt begriplig.

Factfulness kom ut i våras och fokuserar på hur västvärlden gör sig dummare än nödvändigt till följd av okunskap om den övriga världen. Detta vill författarna råda bot på med hjälp av statistik, diagram och hårda fakta.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer