Beslutet: USA inför tullar för stål och aluminium från EU

2018-05-31 17:24  
Donald Trump vill införa tullar. Men Mexiko och Kanada kan få undantag. Foto: TT

USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med den 1 juni, bekräftar USA:s handelsminister Wilbur Ross. EU-kommissionen svarar med motåtgärder och anmäler tullarna till Världshandelsorganisationen WTO.

Trumpregeringens beslut sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington.

– Fullständigt oacceptabelt, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en kommentar till tullbeslutet.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är också besviken.

”Detta är en dålig dag för världshandeln. Vi gjorde allt vi kunde för att undvika det här resultatet”, skriver hon i en kommentar till Trumpregeringens tullbeslut.

Läs mer: EU redo att svara på Donald Trumps tullar

Enligt Malmström har hon under månader fört en dialog med amerikanska representanter, inklusive handelsministern Wilbur Ross, om frågarna.

”Jag har argumenterat för att EU och USA ska påbörja en positiv transatlantisk handelsagenda och för att EU fullt ut och permanent, utan villkor, ska undantas från dessa tullar”, skriver hon.

Hon tillägger att EU-ländernas regeringar har stött henne i detta arbete.

”EU:s respons kommer att bli väl avvägd och i linje med WTO:s regler”, skriver hon.

EU-kommissionen ska anmäla ståltullarna till WTO

Enligt Malmström kommer EU-kommissionen nu att anmäla USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO, då de uppenbart står i strid med internationella handelsregler. Dessutom utlovar hon motåtgärder och skyddstullar för att inte EU:s stål- och aluminiumtillverkare ska drabbas.

Wilbur Ross säger i samband med att han bekräftar att tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent införs på varor från EU, Mexiko och Kanada att han vill fortsätta förhandla om handelsfrågor.

– Vi ser fram emot fortsatta förhandlingar, både med Kanada och Mexiko å ena sidan, och med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, säger han på en presskonferens enligt Reuters.

Läs mer: Kina sänker tullavgifter på importerade bilar

Ross uppger dock inte vad USA vill ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva stål- och aluminiumtullarna.

Tullbeskedet kommer dessutom bara några dagar efter det att USA:s president Donald Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.

Marknadsreaktionen på det väntade beskedet var begränsad. Det svenska stålbolaget SSAB sjönk något på börsen efter beskedet, trots att merparten av bolagets försäljning i USA inte berörs av tullarna då stålet till största del produceras i Alabama och Iowa.

Kronan backar något öre mot dollarn och euron.

Motåtgärder mot USA-tullarna, i linje med WTO-reglerna, har redan aviserats av EU. Det har flaggats för tullar på amerikanska varor för 2,8 miljarder euro, bland annat motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

 

Mer om: tull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer