Samhälle

Beskedet: Damberg utesluter inte nya dyk vid Estonia

Inrikesministern Mikael Damberg (S) utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak för att kunna genomföra nya undersökningar. Arkivbild. Foto: Dplay och TT

Inrikesminister Mikael Damberg utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak för att kunna genomföra nya undersökningar.

Publicerad

– Om det skulle behövas. Men det ska göras en rättslig analys. Det finns en svensk lag och en internationell överenskommelse. Man kanske behöver ändra båda delar, säger Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Efter att uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias vrak blivit kända i samband med en ny dokumentär om katastrofen har allt fler röster höjts om att nya undersökningar krävs.

Både M och KD uppger sig nu vara beredda att ändra på lagen, vilket SD sedan tidigare också sagt.

Även från estländskt håll har man varit tydlig med att man vill se nya dykningar.

Estland leder arbetet

Men innan en eventuell lagändring skulle kunna bli aktuell måste det utredas noggrant, säger Damberg.

– Det är Estland som har ledningen i arbetet och de kommer att titta på det här och göra analyser, och komma tillbaka till oss med förslag om ytterligare utredningsåtgärder behövs. Då kan frågan komma upp om man behöver dyka.

– Statsministern har sagt att vi utesluter ingenting, och det är ett väldigt långtgående uttalande. Det betyder att vi behöver ta reda på vad som orsakade hålet och få ännu mer klarhet i olyckan, säger Damberg till SVT.

Stefan Löfven har dock tidigare sagt nej till att ändra i gravfridslagen.