Beskedet: Damberg utesluter inte nya dyk vid Estonia

2020-10-14 09:53  
Inrikesministern Mikael Damberg (S) utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak för att kunna genomföra nya undersökningar. Arkivbild. Foto: Dplay och TT

Inrikesminister Mikael Damberg utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak för att kunna genomföra nya undersökningar.

– Om det skulle behövas. Men det ska göras en rättslig analys. Det finns en svensk lag och en internationell överenskommelse. Man kanske behöver ändra båda delar, säger Damberg i SVT:s Morgonstudion.

Efter att uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias vrak blivit kända i samband med en ny dokumentär om katastrofen har allt fler röster höjts om att nya undersökningar krävs.

Både M och KD uppger sig nu vara beredda att ändra på lagen, vilket SD sedan tidigare också sagt.

Läs mer: Estland: Fyra viktiga åtgärder för Estonia

Även från estländskt håll har man varit tydlig med att man vill se nya dykningar.

Estland leder arbetet

Men innan en eventuell lagändring skulle kunna bli aktuell måste det utredas noggrant, säger Damberg.

– Det är Estland som har ledningen i arbetet och de kommer att titta på det här och göra analyser, och komma tillbaka till oss med förslag om ytterligare utredningsåtgärder behövs. Då kan frågan komma upp om man behöver dyka.

– Statsministern har sagt att vi utesluter ingenting, och det är ett väldigt långtgående uttalande. Det betyder att vi behöver ta reda på vad som orsakade hålet och få ännu mer klarhet i olyckan, säger Damberg till SVT.

Stefan Löfven har dock tidigare sagt nej till att ändra i gravfridslagen.

Marc Skogelin/TT

Mer om: Estonia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer