Besked om ny Estonia-utredning dröjer: ”Inte i år”

2020-11-03 08:20  

Ett besked om huruvida den förlista passagerarfärjan Estonias vrak ska undersökas på nytt efter upptäckten av ett nytt hål i fartygets skrov kommer att dröja till nästa år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I en dokumentärserie på tv i september kom uppgifter om ett stort hål i Estonias skrov, och nya krav restes på att vraket behöver undersökas. I oktober offentliggjordes sedan upptäckten av ytterligare ett hål i skrovet.

Men ett beslut om en ny undersökning dröjer.

– Det blir inte i år, det blir efter årsskiftet tidigast som jag kan tänka mej nu, säger Statens haverikommissions (SHK) utredare Jörgen Zachau till radion.

Läs mer: Estland: Fyra viktiga åtgärder för Estonia

– Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom.

SHK samarbetar med myndigheter i Finland och Estland för att inventera vilka uppgifter som kan vara värda att undersöka närmare.

Mer om: Estonia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer