”Banker skyldiga att ha kontanter”

2018-06-11 11:59  
”Kontanterna kan inte tillåtas avvecklas av privata aktörer”, skriver kommitténs ledamöter, som kommer från hela den politiska skalan. Foto: Isabell Höjman / TT

Parlamentarisk kommitté menar att riksdag och regering måste ta aktiv ställning om kontanter i samhället.

Banker som har en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor samt erbjuder betalkonton ska vara skyldiga att erbjuda kontantuttag och dagkassehantering över hela landet. Det skriver den parlamentariskt sammansatta riksbankskommittén på DN Debatt.

”Kontanterna kan inte tillåtas avvecklas av privata aktörer”, skriver kommitténs ledamöter, som kommer från hela den politiska skalan. De menar att riksdag och regering måste ta aktiv ställning till kontanternas roll i ett längre tidsperspektiv först.

Läs mer: Swedbank öppnar dataslussarna för fintech-bolagen

Kontanterna försvinner för fort i Sverige och vi utmärker oss i ett internationellt perspektiv vad gäller hur lite kontanter som cirkulerar i samhället, skriver ledamöterna och menar att utvecklingen främst drivits på av storbankerna.

Läs mer: Premiär för pengar ur väggen

Samtidigt har möjligheten till att sätta in och ta ut kontanter från bankkonton försämrats, enligt kommittén.

Mer om: Bank pengar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer