Backande tåg skrämde stockholmare

2018-01-02 10:15  
Hesa Fredrik används som larmsignal vid olyckor och eller annan stor fara. Men nu var det ett backande tåg som hördes. Daniel Zdolsek / TT Foto: Daniel Zdolsek / TT

En signal som av många uppfattades som Hesa Fredrik hördes över centrala delar av Stockholm.

Polis och räddningstjänst fick samtal från oroliga stockholmare som hört ljudet, men inledningsvis kunde de inte annat än att konstatera att det inte handlade om ett skarpt larm.

Det hördes i Stockholms centrala delar vid omkring 23.30. Vid klockan 01 twittrade myndighetssajten Krisinformation.se att signalen kom från ett tåg som backade från Värtahamnen mot Stockholms Central, enligt uppgifter från SOS Alarm och Trafikverket.

Hesa Fredrik är ett varningssystem och heter egentligen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Signalen testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni september och december. Då ljuder sju sekunders signal och fjortons sekunders uppehåll. Detta repeteras sex gånger.

I somras falsklarmade Hesa Fredrik i Stockholm och orsakade stor förvirring hos både allmänhet och myndigheter. Enligt SOS Alarm berodde larmet då på den mänskliga faktorn. Några veckor senare hände samma sak i Sundsvall och berodde då på ett tekniskt fel.

Mer om: Tåg SOS Alarm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer