Astra Zeneca siktar mot två miljarder vaccindoser

2020-06-05 07:38  
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har målet att producera två miljarder vaccindoser mot coronavirus. Detta efter att ha ingått avtal med Cepi, som arbetar för att ta fram ett coronavaccin, och den Genève-baserade internationella vaccinalliansen Gavi.

Artikeln är uppdaterad

Avtalen med den internationella organisationen Cepi och med alliansen Gavi dämpar oron över att bolagets första vaccinlager bara skulle distribueras till utvecklade länder.

Ny Teknik skrev nyligen om Cepi, som stöttas av Bill och Melinda Gates stiftelse. Organisationen arbetar med vaccinutveckling och stöttar flera av de stora försök som pågår med att utveckla ett vaccin mot covid-19.

Alliansen Gavi i Genève arbetar sedan år 2000 för att distribuera vaccin i världen.

Astra Zenecas vaccinkandidat utvecklas i Oxford

Häromdagen blev det känt att Astra Zeneca är ett av de fem bolag som den amerikanska regeringen har valt ut som trolig tillverkare av ett coronavaccin.

Vaccinet AZD1222 (tidigare kallat ChAxOx1 nCoV-19) är framtaget vid Oxford-universitetet och licensierat till Astra Zeneca.

Det är ännu oklart om vaccinet fungerar, och den osäkerheten gäller alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över.

Experterna uppskattar att det kommer att ta 12–18 månader att få fram ett säkert och effektivt vaccin.

– Man kan inte ägna tid åt att undra om det kommer att fungera. Vi måste bidra. Det är vad vi gör i industrin, vi satsar på någonting. Vårt fullständiga åtagande är att leverera till vaccinprogrammet, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot.

Astra Zeneca siktar på att tillverka 2 miljarder vaccindoser.

Stort indiskt avtal

Torsdagens avtal innebär att 300 miljoner doser finansieras av Cepi och Gavi "för rättvis och skälig distribution" enlig Pascal Soriot.

Han säger också att Astra Zeneca har kommit överrens med företaget Serum Institute of India, världens största vaccinproducent räknat i doser. Det avtalet avser en miljard coronadoser till låg- och medelinkomstländer.

Därtill har USA reserverat 300 miljoner doser och Storbritannien 100 miljoner doser. Resterande 300 miljoner doser har ännu inte öronmärkta avnämare.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer