Assange tvingas betala nio miljoner kronor

2019-04-12 16:10  
Foto: Matt Dunham

Julian Assange tvingas betala rättegångskostnader för våldtäktsutredningen i Sverige, efter ett beslut från Högsta domstolen. Notan ligger på nio miljoner kronor, rapporterar nyhetsbyrån Siren enligt flera medier.

Bakgrunden är att Assange under utredningen anlitat en privat advokat i stället för offentliga ombud och de kostnaderna har samlats på hög under de rättsliga turerna i Sverige. I och med att förundersökningen mot Assange lades ner har han inte bedömts ha rätt till statlig ersättning. Frågan drevs hela vägen till Högsta domstolen, som nu inte ger prövningstillstånd vad gäller kostnaden.

– Det är naturligtvis hans värsta mardröm. Han har sökt politisk asyl och valt att vistas sju år på ambassaden för att inte bli utlämnad till USA där han riskerar långt fängelsestraff, säger hans svenske advokat Per E Samuelson till Expressen.

Den svenska förundersökningen lades ner 2017, men krav har ställts på att den ska återupptas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer