Åskoväder – så här kan du följa var det blixtrar

2018-07-27 14:10  
Blixtar över Ribersborg i västra Malmö vid 21-tiden på midsommardagen 2016. Foto: Johan Nilsson/TT

I helgen väntas åska och oväder i Sverige. Ett nätverk av sensorer runt om i landet registrerar alla blixturladdningar.

(Artikeln är uppdaterad)

Den långvariga värmen och torkan i Sverige ser ut att brytas i helgen, och SMHI:s prognoser talar om regn- och åskskurar både lördag och söndag i delar av landet.

Det här väderomslaget ökar risken för åska och blixturladdningar. Via den här kartan går det att följa både nederbörd och blixtar lokalt, med uppdateringar var 5:e minut.

SMHI registrerar blixturladdningar i Sverige med hjälp av ett blixtlokaliseringssystem. På nio platser runt om i landet finns sensorer som registrerar elektromagnetiska pulser.

De nio sensorerna finns i Vitemölla, Visby, Såtenäs, Västerås, Malung, Östersund, Umeå, Luleå och Kiruna.

Blixtsensorerna registrerar hur kraftiga urladdningarna är

Systemet är ihopkopplat med sensorer i Norge, Finland, Danmark, Estland, Polen och Litauen, och sammanlagt ett 40-tal sensorer ingår. I Norrköping finns en beräkningsserver. Positioneringssystemet ska ha en felmarginal på 500 meter.

– Sensorerna mäter hur lång tid det tar för pulserna att nå sensorn, och pejlar då in var blixturladdningen har skett, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Läs mer: Så här mycket energi frigörs av blixtar

Sensorerna mäter också hur kraftig urladdningen har varit. På SMHI:s karta över dagliga urladdningar, som kan ses här, noteras blixtar som har en strömstyrka på över 5 000 ampere.

Privat nätverk bakom Blitzortung

Parallellt med SMHI:s blixtlokaliseringssystem finns ett privat, internationellt system, Blitzortung.org som har sin hemvist i Tyskland. Runt om i världen finns omkring 500 mätstationer utplacerade hos privatpersoner. I Sverige finns ett 30-tal stationer i drift, med en övervikt i södra och mellersta Sverige.

Blitzortung betonar på sin hemsida att det är ett hobbyprojekt, och att man inte garanterar tillförlitligheten i mätningarna.

Blitzortungs nätverk och registreringar går också att följa på sidan lightningmaps.org.

SMHI noterar inga blixtrekord

Redan 25 juli var det ett ovanligt högt antal blixturladdningar i Sverige, med 12 310 urladdningar på ett dygn. Ovädret var koncentrerat till ett område i Norrbotten, och det förekom nära ett tiotal urladdningar som var över 100 000 ampere.

Det är det mesta som har registrerats i Sverige sedan 2014, då det under två veckor i juli-augusti var flera rejäla åskoväder i följd. Som mest registrerades då under ett dygn 47 901 urladdningar, den 3 augusti 2014. Det var det högsta antalet sedan mätningarna startade 2002, sa SMHI då.

Men något officiellt blixtrekord vill man inte tala om på SMHI.

– Vi har undvikit att ta fram det, eftersom vi har bytt system och det inte blir jämförbart över tid, säger Sverker Hellström.

Blixtlokaliseringssystemets beräkningsserver uppgraderades hösten 2014.

Råd vid åskoväder

Elsäkerhetsverket ger följande råd vid åska:

-Sök dig inomhus så snart ett åskoväder närmar sig.

-Dra ur sladden till all elektronisk utrustning.

-Undvik att tala i den fasta telefonen. Mobiltelefoner är okej att ringa med så länge den inte laddas samtidigt.

-Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.

-Håll dig borta från elektriska ledningar och metallstängsel som kan leda blixtströmmen långa sträckor.

-Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten.

-Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

-Följ väderprognoserna för att ta reda på om ett åskväder är i antågande.

Källa: Elsäkerhetsverket

Anna Orring

Mer om: Åska SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer