Arbetade åt Volvo Cars och Scania – riskerar fängelse för spioneri

2021-08-26 07:37  

Mannen misstänks att under flera års tid ha träffat en rysk diplomat, för att överlämna uppgifter han kommit åt under sitt arbete som konsult på Volvo Cars och Scania.

Nu inleds rättegången mot den 47-årige mannen som åtalats för spioneri.

Fallet med den spionmisstänkte mannen fick stor uppmärksamhet då Säpo i början av 2019 slog till mot honom mitt under ett möte med den ryske diplomaten – enligt Säpo egentligen en rysk underrättelseofficer – på en restaurang i centrala Stockholm.

Först i februari i år åtalades mannen, för spioneri, eller i andra hand olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, och under torsdagen inleds huvudförhandlingen mot mannen vid Göteborgs tingsrätt.

Åtalet: Lämnade över uppgifter från Volvo Cars och Scania

Brottet han står anklagad för ska ha skett mellan sommaren 2017 och fram till gripandet 2019 enligt stämningsansökan. Mannen åtalas ”för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter, tillhöriga Scania CV AB samt Volvo Car Sverige AB”.

47-åringen har doktorerat och varit verksam vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Efter det har han drivit företag som erbjudit konsultverksamhet inom teknik och it, och arbetat med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makt. Materialet som mannen ska ha delgett Ryssland införskaffades under konsultuppdrag på personbilstillverkaren Volvo Cars och lastbilsföretaget Scania.

Enligt en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort av förundersökningen arbetade mannen både på Volvo Cars och på Scania med teknik som har med självkörande fordon att göra.

Enligt åklagaren har han fått ”bra betalt” för uppgifterna. Vid mötet på restaurangen kunde konstateras att mannen fick närmare 28 000 kronor av diplomaten.

Åklagaren: Kan utgöra hot för rikets säkerhet

Vad det är för typ av uppgifter och omfattningen av det överlämnade materialet är inget som åklagaren tidigare har velat gått in på, men det har bedömts som att det kan utgöra hot för rikets säkerhet om det hamnar i främmande makts händer. Straffskalan för spioneri är fängelse i max sex år.

När åtalet lämnades in sade 47-åringens advokat att hans klient förnekar brott, och även delar av gärningspåståendet. I mejl till TT skriver advokat Taavi Tuula att den inställningen är oförändrad.

Läs mer: Så ska Teslas superdator Dojo göra bilarna självkörande

I förhören som hållits med 47-åringen har han sagt att han träffat den ryske mannen av ekonomiska skäl. Mannen uppger att han skulle få hjälp med pengar av personer som ville att detta skulle gå via diplomaten. De hade sagt att det skulle bli billigare än att hålla på med banköverföringar, säger 47-åringen i förhören.

När de båda möttes för att pengarna skulle lämnas över åt de ofta middag och pratade mycket. Den ryske mannen visade ett stort intresse för 47-åringens arbete, vilket han uppskattade.

”För mig var det roligt att han var så intresserad, för de flesta människor som jag möter, de är inte intresserade av mitt arbete och så”, säger han.

Rättegången är planerad att hållas under tre dagar denna och nästa vecka.

Fakta: Spioneri

Döms för spioneri gör den person som, enligt brottsbalken, "för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".

Detta gäller också om någon i samma syfte "obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift".

Maxstraffet för spioneri fängelse är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och 18 år, eller livstid.

Källa: Brottsbalken.

Erika Nekham/TT

Ny Teknik

Mer om: Volvo Cars Scania

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer