Apple ger upp – ingen flaggskeppsbutik i Kungsträdgården

2019-05-06 07:40  
En modell över Apples flagship store som man hoppades kunna bygga i Kungsträdgården i Stockholm. En dröm man nu gett upp. Foto: TT

Apple har nu helt gett upp planerna på en svensk så kallad flaggskeppsbutik i Kungsträdgården i Stockholm, rapporterar Fastighetsvärlden.

I ett mejl från Manuel Incerdi, fastighetschef på teknikjätten, till borgarråd Joakim Larsson (M) heter det enligt tidningen att Apple är besviket över att inte kunna genomföra sina planer. Stockholm stad får, enligt mejlet, gärna köpa tillbaka den tomt som Apple köpte 2015.

Det har staden dock hittills sagt nej till. Apple rapporteras ha betalat 129 miljoner för marken, som i dag bland annat inrymmer restaurangen TGI Friday's. Den prislappen sågs som hög, men Apple tros nu vilja ha ännu mer för att sälja.

Läs mer: Apple knycker välaktad Tesla-ingenjör – väcker spekulationer kring elbil

Problemet för it-företaget är att man inte lyckats få ändring i reglerna om att det ska vara restaurang på platsen. Det har spekulerats i att Apple på pin kiv skulle låta tomten stå tom, men så långt tror inte staden att det ska gå.

– De betalar ju avgäld (hyra) för marken oavsett om de använder den eller inte, så det verkar ju inte så sannolikt, har Anna Näslund vid stadens exploateringskontor sagt till Mitt i Stockholm.

Apple har tills vidare bara tre affärer i Sverige, i Täby Centrum, Väla (Helsingborg) och Emporia (Malmö).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer