Samhälle

Antikroppstest dröjer till hösten på flera håll i Sverige

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det är viktigt att antikroppstesterna sker på ett säkert och tillförlitligt sätt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, om att personer med positivt antikroppstest kan umgås med riskgrupper, så ändrar inte regionerna planeringen för den allmänna provtagningen. PRO är kritisk till att inte alla regioner prioriterar tester som skulle kunna minska ensamheten bland äldre.

Marie Reifelton är ombudsman för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Östergötland, där antikroppstester för allmänheten inte kommer att erbjudas förrän i höst. I dagsläget testar man enbart brukare i särskilda boenden och personal inom sjukvård, vård- och omsorg för antikroppar.

– Det är klart att det borde vara likadant i hela landet: Jag tycker absolut att regionerna borde prioritera antikroppstester. Det är bra för alla, inte bara för 70-plussare. Det är märkligt att Östergötland inte erbjuder antikroppstester när Stockholm och Sörmland gör det. Vi drabbades ju av smittspridning ungefär samtidigt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här