Allmänna sammankomster kan begränsas i Sverige

2020-03-10 15:46  
Statsminister Stefan Löfven besöker MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen / TT

Regeringen har förberett för att snabbt kunna begränsa allmänna sammankomster. ”Det finns beredskap för att snabbt kunna fatta ett sådant beslut”, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Flera länder har redan infört begränsningar för allmänna sammankomster för att förhindra att coronaviruset sprids. Men inte Sverige.

Löfven uppger nu att justitiedepartementet gjort förberedelser för att snabbt kunna ta ett sådant beslut om Folkhälsomyndigheten begär det.

– Hos oss är det kopplat till ordningslagen. Om vi får en sådan begäran från expertmyndigheten, så finns beredskap för att snabbt kunna fatta ett sådant beslut, säger statsministern.

Läs mer: Sverige rustar för en pandemi: ”Skruvar upp planeringen”

– Jag utesluter inte det. Eftersom vi hade ett fall som inte verkar vara importerat då finns en risk för ytterligare spridning här, då är vi i en ny situation och därför har vi vidtagit förberedelser.

Folkhälsomyndigheten uppgav på tisdagen att det förs en dialog med regeringen vad gäller större evenemang.

Stefan Löfven besökte på tisdagen Karlstad där han skakade hand med många.

Läs mer: Träna hjärnan för att skydda dig mot viruset

Du tycker inte att man borde avstå från handslag?

– Folkhälsomyndigheten säger att om man är smittad, om man är sjuk, då ska man akta sig för det, men om man inte är det då går det bra. Däremot ska man vara noga med att tvätta händerna. Det tycker jag är ett gott råd till befolkningen, säger Löfven.

Niklas Svahn/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer