Alfa, delta och my – det här vet vi om virusvarianterna

2021-09-09 11:06  
Skyddseffekten mot deltavarianten av sars-cov-2 är något lägre efter en vaccindos, men ska efter två doser vara lika god jämfört med andra. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

My har nyligen tillkommit på WHO:s lista över ”varianter av intresse”. Forskare har bland annat upptäckt två mutationer i my som kopplas till förmågan att undvika antikroppar mot det nya coronaviruset.

Sars-cov-2 är namnet på det virus som orsakar sjukdomen covid-19.

Den ursprungliga smittan har utvecklats till många olika varianter, däribland deltavarianten som tidigare har kallats för den indiska varianten och my (på engelska kallad ”mu”).

Vad är en virusvariant? 

Alla virus förändrar sig över tid. Det gäller även det nya coronaviruset, sars-cov-2. I de flesta fall behöver förändringarna inte ha någon större påverkan på virusets egenskaper. Men vissa förändringar kan ha betydelse för sådant som hur enkelt ett virus sprids, hur sjuk den som smittas kan bli och hur bra ett vaccin skyddar mot den sjukdom som smittan orsakar.

Förändringar i ett virus arvsmassa kallas för mutationer. Ett virus som har utvecklat ett eller flera nya mutationer jämfört med det ursprungliga viruset kallas för en variant.

Läs mer: Deltavarianten oroar Tegnell: ”Definitivt inte över än”

WHO har en pågående övervakning av förändringar av sars-cov-2, detta för att kunna identifiera mutationer av betydelse och förhindra smittspridning.

Under senare delen av 2020 upptäckte forskare varianter av sars-cov-2 som bedömdes innebära en ökad risk för den globala folkhälsan. Detta är bakgrunden till att WHO har karaktäriserat två kategorier av varianter av sars-cov-2: “Variants of Interests” och “Variants of Concern”, alltså varianter av intresse respektive av särskild betydelse.

När en virusvariant bedöms vara ”av intresse” innebär det bland annat att den kan vara mer smittsam, bättre på att undvika våra immunsystem och mer motståndskraftig mot tillgängliga behandlingar, som vaccin, än andra varianter. Men den är inte lika utspridd som en variant som är klassad som ”av särskild betydelse”.

Hur upptäcker man en virusvariant?

För att studera ett virus och upptäcka nya varianter kan forskare använda sig av gensekvensering. Man studerar alltså virusets arvsmassa, i sin helhet eller delar av den, och kan jämföra denna med andra virus och varianter.

För att tidigt upptäcka virusvarianter kan man använda sig av pcr-baserade analyser. Pcr står för polymeraskedjereaktion och är ett sätt att spåra ett virus arvsmassa. Denna metod kan användas i kombination med gensekvensering.

Varför pratar vi om alfa, beta- och deltavarianten? 

I slutet av maj 2021 meddelade Världshälsoorganisationen WHO att varianterna av sars-cov-2 skulle få nya beteckningar. Från och med nu skulle man utgå från det grekiska alfabetet. Bland skälen som uppgavs var att de vetenskapliga namnen kan vara svåra att uttala (delta heter exempelvis B.1.617.2).

Men WHO uppgav också att det kan vara stigmatiserade och diskriminerande att ge varianterna namn utifrån platserna där de har upptäckts. Som exempel har alfa kallats för ”den brittiska varianten” och delta för ”den indiska varianten”.

Läs mer: EMA-topp sågar Astras covid-vaccin: Inte ens äldre bör få det

Genom att utgå från det grekiska alfabetet menar WHO också att man kan underlätta kommunikationen till allmänheten.

Hur många varianter av sars-cov-2 finns det egentligen? 

Det finns tusentals varianter av det nya coronaviruset som cirkulerar. Men alla är inte lika centrala. Flera av de varianter som oroar experterna har genomgått förändringar i coronavirusets spikprotein, de delar som sticker ut från viruset och som fäster vid våra celler.

Fyra varianter ”av särskild betydelse”

Det fanns i september 2021 fyra varianter av sars-cov-2 som WHO har betecknat vara av särskild betydelse. De kallas alfa, beta, gamma och delta.

Alfa-, beta- och gammavarianterna av sars-cov-2 ska alla ha fått en mutation, formellt kallad N501Y, som gör viruset bättre på att infektera celler och sprida sig.

Beta- och gammavarianterna ska även ha en mutation, som kallas E484K,  som hjälper sars-cov-2 att undgå antikroppar. Antikroppar hjälper kroppen mot infektion.

I september 2021 fanns också fem varianter av sars-cov-2 som WHO bedömer vara ”av intresse”. De benämns eta, iota, kappa, lambda och mu (kallas ”my” på svenska).

Alfa

Det tidigaste fallet av alfa dokumenterades i Storbritannien i september 2020, vilket är skälet till att den har kallats den för ”den brittiska varianten”.

Beta

Betavarianten upptäcktes i Sydafrika i maj 2020.

Gamma

Gammavarianten av det nya coronaviruset upptäcktes för första gången i Brasilien i november 2020.

Delta

Deltavarianten upptäcktes för första gången i Indien i oktober 2020. Den ska bland annat ha muterat på ett sätt som tycks göra att det är lättare för viruset att sprida sig. Den har upptäckts i åtminstone 77 länder och regioner.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, sa till P1 Morgon den 16 juni 2021 att deltavarianten kan ha en förmåga att orsaka en mer aggressiv sjukdom.

Efter en dos vaccin är skyddseffekten mot deltavarianten av sars-cov-2 något lägre jämfört med andra. Men efter två doser är den lika hög som mot de andra varianterna. Det har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt till nyhetsbyrån TT den 15 juni 2021.

My-varianten

Mu, eller my, har nyligen tillkommit på WHO:s lista över ”varianter av intresse”. Bakgrunden är att antalet fall av den här varianten har ökat i Sydamerika. My har i september 2021 upptäckts i 39 länder.

My har flera mutationer, och har alltså genomgått flera förändringar, som tyder på att den här virusvarianten kan vara mer motståndskraftig mot vaccin.

Forskare har bland annat upptäckt två mutationer, E484K och K417N, i my som kopplas till förmågan att undvika antikroppar mot det nya coronaviruset. De här mutationerna finns även i betavarianten av det nya coronaviruset.

Just nu pågår studier av förändringarna i my för att ta reda på mer om vilka konsekvenser de kan ha.

Vaccin är det bästa sättet att stoppa varianter av det nya coronaviruset.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer