Åklagare: Presidenten tog mutor från Samsung

2017-03-06 07:43  
Protester i Sydkorea mot president Park Geun-Hye. Foto: Won-Ki Min / ZUMA Press / Splash News / IBL

Samsunghärvan ser nu ut att även involvera Sydkoreas president Park Geun-Hye.

Sydkoreas president Park Geun-Hye stod i maskopi med sin vän Choi Soon-Sil för att få mutor från Samsung, som gavs i syfte att säkra Samsunghöjdaren Lee Jae-Yongs kontroll över företaget. Det hävdade åklagaren i den korruptionsskandal som skakar landet när han presenterade sin utredning.

– Samsungs vice ordförande Lee Jae-Yong konspirerade med andra, bland annat chefen för företagets strategikontor Choi Gee-Sung, för att muta presidenten och Choi Soon-Sil för att få stöd för att han ska ta över företaget genom att förskingra bolagets pengar, säger åklagaren Park Young-Soo.

Samtliga inblandade nekar till anklagelserna. Parlamentet röstade i december för att ställa Park inför riksrätt. Konstitutionsdomstolen väntas under mars besluta om den ska godkänna begäran. Om hon ställs inför riksrätt måste nyval utlysas inom 60 dagar.

Läs mer:

Läs mer: Samsungchef bakom lås och bom i muthärva

Mer om: Samsung Sydkorea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer