Samhälle

Expert: Terrormål har undermålig säkerhet

”De flesta EU-institutioner har totalt undermåliga säkerhetsarrangemang”, säger terrorexperten. Här patrullerar polis utanför EU-kommissionens byggnad i Bryssel efter tisdagens terrordåd. Foto: TT / AP Photo / Martin Meissner
”De flesta EU-institutioner har totalt undermåliga säkerhetsarrangemang”, säger terrorexperten. Här patrullerar polis utanför EU-kommissionens byggnad i Bryssel efter tisdagens terrordåd. Foto: TT / AP Photo / Martin Meissner
Magnus Ranstorp Foto: TT
Magnus Ranstorp Foto: TT

USA hade ingen förvarning om överhängande fara för terrordåd i Bryssel. Men enligt terrorexperten Magnus Ranstorp var det inte en fråga om utan när attackerna skulle ske.

Publicerad

– Det här hade lika gärna kunnat hända inne i EU-kommissionen, säger han.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan, är välbekant med Bryssel och flygplatsen Zaventem och säger att det har varit låg säkerhet kring både flygplatsen och i tunnelbanan vilket har gjort dem till lätta attentatsmål.

Samtidigt uttrycker han viss förvåning över att terroristerna inte slog till mot större högprofilmål.

– De flesta EU-institutioner har totalt undermåliga säkerhetsarrangemang. Det är slappt och det har varit kritik länge mot att man inte har tillräckligt skarpa säkerhetsrutiner.

Tre högt uppsatta amerikanska företrädare uppger för Reuters att USA trodde att en attack i Bryssel var möjlig, men inte trolig. USA hade inga underrättelser om när eller var några dåd skulle förövas, uppger källorna.

En av de amerikanska teorierna är att tisdagens dåd kan vara hämnd för gripandet i Bryssel i fredags av den efterspanade misstänkte terroristen Salah Abdeslam, men att planläggningen sannolikt är äldre än så.

Att just Belgien drabbades av de blodiga attackerna kommer inte som en överraskning, enligt Ranstorp. Han säger att förhållandena i landet är en perfekt grogrund för religiös extremism, med stora utanförskapsområden med gäng, kriminalitet och svårigheter för myndigheter att tränga in.

Belgien har också haft problem med radikala islamistiska organisationer.

– De kanaliserar intresset för extremism, radikaliserar och rekryterar. Belgien har haft upp mot 500 personer som har rest ned till Syrien, till IS.

Men hotbilden är förstärkt i hela Europa, enligt Ranstorp.

– Det kan hända egentligen var som helst i Europa, och det kan också hända i Sverige. Det här är det nya läge vi har, det har vi varnat för länge. För oss som följer detta dagligen är det som hänt ingen överraskning.

Mot bakgrund av att det har varit ett stort säkerhetspådrag i Bryssel och Belgien sedan Parisdåden med både franska och belgiska säkerhetstjänsten på plats anser han att det bör ses som oroväckande att ett sådant här dåd ändå kan genomföras.

Samtidigt är han inte förvånad. Terroristernas metoder för att planera sina dåd har blivit mer och mer sofistikerade vilket gör att det är svårare att förutsäga deras aktioner.

– De har blivit skickligare på att dölja sig genom att bland annat kommunicera med krypterad information.