Samhälle

Könssjukdom blir mer antibiotikaresistent

Foto: Isabell Höjman / TT
Foto: Isabell Höjman / TT

Könssjukdomen mycoplasma genitalium (MG) har blivit svårare att behandla på grund av ökad resistens mot antibiotika, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

– I de studier som är gjorda så ligger resistensnivåerna mellan 10 och 20 procent. Tittar man sedan i omvärlden så är det betydligt högre och det beror på att vi haft en bra antibiotikapolicy i Sverige. I Danmark till exempel så finns en studie där man har en resistensnivå på 38 procent. Och i England så ligger nivån också någonstans kring 40 procent och det gör den i flera europeiska länder, säger docent Björn Herrmann som forskar på könssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till radion.

MG är inte lika välkänd som andra könssjukdomar. Vanliga symtom är bland annat att det svider när man kissar, att ha flytningar, klåda eller mellanblödningar. Man kan också ha mykoplasma utan att märka det.

Det är svårt att säga hur många som drabbas av MG i Sverige eftersom sjukdomen inte är upptagen i smittskyddslagstiftningen och därför inte dokumenteras lika noga som andra könssjukdomar.