Yubicos nya säkerhetsnyckel Yubikey Bio läser ditt fingeravtryck

2021-10-05 15:00  

Glöm lösenorden, med nya Yubikey Bio kan du använda ditt fingeravtryck för att logga in på tjänster på nätet.

Det svenska säkerhetsföretaget Yubico har släppt en ny version av sin säkerhetsnyckel Yubikey och för första gången har den stöd för inloggning via fingeravtryck.  

Nyckeln kan användas för andrafaktorsinloggning för att öka säkerheten, eller för helt lösenordsfri inloggning på alla tjänster som har stöd för säkerhetsstandarderna FIDO2/WebAuthn och FIDO U2F. Det betyder att nycklarna fungerar på de flesta stora plattformar, däribland Google, Microsoft och Facebook.

Läs mer: Test: Windows 11 – ”Folk kommer att bli rasande”

Ditt fingeravtryck lagras på den fysiska säkerhetsnyckeln i ett separat chip för ökad fysisk säkerhet. Användaren kan ställa in och hantera vilka fingeravtryck som lagras via appen Yubico Authenticator, och behöver också välja en pin-kod som backup ifall fingertrycksavläsningen misslyckas.  

Yubikey Bio-serien finns i två varianter, en som ansluts via usb a och en som ansluts via usb c. De kostar 80 respektive 85 euro styck. De biometriska nycklarna fungerar på Windows, MacOS, Chrome OS och Linux, men har inte stöd för mobila enheter. 

Simon Campanello

Mer om: Yubico Yubikey

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt