Utpressare påstår sig hacka webbkamera – hotar med porrsurf-film

2018-08-08 13:13  
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT, Thomas Winje Øijord / Scanpix Norge / TT

Polisen går ut med varning att: "inte betala och inte svara på mejlet".

I ett mejl påstår sig en avsändare ha filmat dig med datorns webbkamera när du porrsurfat. Om du inte betalar en summa, så skickar dem filmen till dina vänner.

Nu går polisen ut med varningen att "inte betala och inte svara på mejlet". De varnar också för att bedrägerimetoden gynnar den internationella brottsligheten genom betalning i bitcoin.

Läs mer: Så går det till när hackarna knäcker ditt lösenord

"Förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på internet. När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmejlet har inte ens någon webbkamera på sin dator", säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum, i ett pressmeddelande.

Polisen har fått in många polisanmälningar om bedrägeriet, men skriver att det är omöjligt att veta den exakta omfattningen eftersom vissa personer betalar, och inte polisanmäler.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt