USA uppges trappa upp cyberkriget mot Ryssland – siktar på kraftnätet

2019-06-17 11:08  
Kraftverk i Moskva. Foto: AP Photo/Pavel Glolovkin, file

USA uppges ha placerat skadlig kod i det ryska kraftnätet för att förhindra spridning av desinformation, enligt New York Times. Den amerikanske presidenten Donald Trump dementerar uppgifterna.

I flera års tid har USA:s inrikessäkerhetsdepartement och utredningsbyrån FBI varnat för att Ryssland har placerat skadlig kod som kan sabotera amerikanska kraftverk, olje- och gasledningar samt vattentillgången. Nu uppger myndighetspersoner att Trump-administrationen sedan en tid tillbaka följer nya, mer offensiva, direktiv, som öppnar upp för kraftfulla cyberattacker mot Ryssland, skriver New York Times.

USA uppges ha placerat skadlig kod i det ryska kraftnätet, men också andra mål, för att försöka förhindra spridning av desinformation. Kritikerna menar att det här bara riskerar att eskalera cyberkrigsföringen mellan USA och Ryssland.

President Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har i förra veckan berättat att USA breddat synen på potentiella digitala mål, och vill skicka en varning till länder som försöker hota landet.

Läs mer: KTH utbildar försvarets cybersoldater

Presidenten själv har dementerat uppgifterna i New York Times på sin Twitter. Men enligt tidningen ska presidenten inte ha fått veta om det som skett, av oro för att han skulle gå emot beslutet eller berätta om det för utländska tjänstemän.

Ania Obminska

Mer om: USA Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt