USA slutar redovisa offer för drönarattacker

2019-03-07 07:32  
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Donald Trump har upphävt Barack Obamas presidentorder om att underrättelsetjänsten CIA ska redovisa dödsoffer i amerikanska drönarattacker utanför konfliktområden. Det meddelade presidenten på onsdagen.

Beslutet kan leda till fler drönarattacker, då Trump i allt högre grad använder sig av CIA än militären för att utföra attackerna. Hans beslut kritiseras av människorättsgrupper.

– Trumpregeringens agerande är farligt och ett steg bakåt när det gäller öppenhet kring de civila dödsoffren, säger Rita Siemion på organisationen Human Right First.

Barack Obama utfärdade sitt dekret, en så kallad executive order, för att öka transparensen kring drönarattackerna efter att fått kritik för att ha trappat upp användandet av attackerna, främst för att komma åt terrorister som befinner sig utanför konfliktområden.

Läs mer: Tusen gånger lättare lidar möjliggör självflygande drönare

CIA har utfört färre drönarattacker under Donald Trump, men i takt med att presidenten planerar att kalla hem amerikanska soldater från Syrien och Afghanistan finns det en risk att drönarattackerna ökar igen.

– Det här är ett djupt olyckligt beslut, inte bara för transparensen, utan för USA:s säkerhet, säger Joshua Geltzer, som arbetade med antiterrorism under Obama och var en av författarna bakom det nu upphävda dekretet, till Washington Post.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt