USA: Ryssland har attackerat vår energisektor

2018-03-16 11:21  
Rysslands president Vladimir Putin Foto: TT / AP Photo / Alexander Zemlianichenko, Adam Ihse / TT

Energisektorn, vattenförsörjningen och kärnkraften. I en ny rapport slår FBI och DHS fast att det förekommit omfattande ryska cyberangrepp mot amerikansk infrastruktur.

USA har nu öppet anklagat Ryssland för en rad cyberattacker mot landets energisektor och annan viktig infrastruktur.

Sedan åtminstone mars 2016 har statsstödda ryska hackare systematiskt försökt angripa amerikansk infrastruktur, hävdar FBI och departementet för inrikes säkerhet, DHS, i en ny rapport.

De beskriver statliga ryska attacker mot ”amerikanska myndigheter och flera kritiska sektorer inom amerikansk infrastruktur”. Däribland kärnkraft, vattenförsörjning och flyg- och energisektorn.

Hackarna ska i flera fall ha fått åtkomst till it-systemen hos ”mindre, kommersiella anläggningar” inom enerigsektorn.

Läs mer: Experter oense kring hoten mot undervattenskablarna

Attackerna beskrivs som mycket omfattande och avancerade. I regel ska de ryska hackarna först ha anripit tredje part. Det kan handla om underleverantörer eller samarbetspartners med lägre it-säkerhet.

Genom att ta sig in på de företagen har Ryssland kunnat samla information som sedan kan användas för att angripa de riktiga målen.

Sedan har de använt alltifrån riktade phisingmejl till falska kopior av branschtidningar och instruktionssajter för att smyga in skadlig kod på organisationer som har hand om viktig infrastruktur. När de väl fått tillgång till de skyddade nätverken har hackarna i vissa fall skapat egna användarkonton för att i lugn och ro kunna utforska it-systemen.

Redan i höstas varnade säkerhetsföretaget Symantec för att elnätet i flera länder hade infiltrerats av en hackergrupp som kallas för Dragonfly. I sin rapport pekar FBI och DHS ut samma hackergrupp som skyldiga till intrången i USA.

Stämmer det har Ryssland även angripit energisektorn i bland annat Schweiz och Turkiet. Landet har tidigare pekats ut som ansvariga för en cyberattack som slog ut elnätet i delar av Ukraina i december 2015.

Simon Campanello

Mer om: Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt