USA: Huawei är fortfarande ett hot

2021-03-15 09:45  
Ren Zhengfei, vd för Huawei Technologies, Arkivbild. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Huawei och fyra andra kinesiska telekomföretag anses utgöra en oacceptabel risk för USA:s nationella säkerhet. Företagen hamnar på en svart lista upprättad av amerikanska tillsynsmyndigheter.

Därmed signalerar USA att Kina inte kan hoppas på en uppmjukning av relationen mellan länderna.

"Den här listan är ett stort steg mot att återställa förtroendet för våra kommunikationsnät," säger ordföranden för den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen, Jessica Rosenworcel, i ett uttalande.

Förutom Huawei Technologies finns ZTE, Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology och Dahua Technology med på listan. Bolagen tillhandahåller kommunikationsutrustning och tjänster.

Läs mer: Svensk hackare tog över Kongos toppdomän

"Den här listan ska ses som en betydelsefull vägledning som ska säkerställa att gamla misstag inte upprepas när nästa generations telekomsystem byggs runtom i landet", säger Jessica Rosenworcel.

USA:s förre president Donald Trump riktade en rad sanktioner mot Huawei och bolagets vd och grundare Ren Zhengfei har efter president Joe Bidens tillträde uppmanat honom att återställa relationerna till bolaget.

Mer om: Huawei USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt