Tysk akademiker åtalad för spionage åt Kina

2021-07-06 14:26  
Den tyska underrättelsetjänsten BND:s kontor i Berlin. Arkivbild. Foto: AP/TT

En tysk statsvetare har åtalats för att ha ”regelbundet förmedlat information till kinesisk underrättelsetjänst” mellan 2010 och 2019.

(Uppdaterad)

Den 75-årige mannen hade varit chef för en tysk tankesmedja sedan 2001 och byggt upp ett stort nätverk med högt uppsatta politiska kontakter.

Kinesisk säkerhetstjänst ska ha sökt upp honom i samband med en föreläsningsturné i Shanghai i juni 2010, enligt åklagarna. Därefter ska mannen mot betalning ha förmedlat information från sina kontakter till Kina under nästan ett decennium.

Mannen greps i sitt hem i november 2019, när han var i färd att ta sig till flygplatsen i München tillsammans med sin fru. De var på väg till Macau i Kina för att träffa kinesisk underrättelsetjänst, enligt tyska public service-kanalen ARD. Att 75-åringen åtalas först nu visar hur komplext fallet är, enligt ARD.

Läs mer: Underrättelshoten mot lärosäten ökar – "Måste ta Säpos bedömningar på allvar"

Mannen ska tidigare ha arbetat som spion för den tyska underrättelsetjänsten BND under 50 år, och förmedlat information från sina yrkeskontakter.

Mer om: Spionage

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt