Säkerhet

Svenskkoppling i nya utredningar av Huawei

En man som arbetade för Huawei i Sverige i början av 2000-talet vittnade för WSJ hur Huawei då lade ned alla sina resurser i att stjäla och kopiera teknik. Foto: TT

Amerikanska myndigheter utreder det kinesiska telekombolaget Huawei på fler plan än vad som tidigare framgått, rapporterar The Wall Street Journal.

Utredningarna följer i mångt och mycket de spår som WSJ lade fram i granskningar tidigare i år och som ännu inte omfattats av de åtal som tidigare riktats mot det kinesiska bolaget. Det är anklagelser om hur Huawei stulit teknik och immateriella rättigheter från företag och personer på bred front, samt rekryterat personal från konkurrenter, i flera års tid.

En man som arbetade för Huawei i Sverige i början av 2000-talet vittnar för WSJ hur Huawei då lade ned alla sina resurser i att stjäla och kopiera teknik. Enligt honom samlade företaget icke-kinesisk teknik i sitt kontor, mitt emot Ericssons kontor, för att sedan skicka den till Kina. Han sade också att han fick i arbetsuppgift att rekrytera personal som drabbats av nedskärningar på Ericsson.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här