Studie visar: Ansiktsigenkänning funkar bra – så länge du är vit och man

2018-02-12 09:21  
Felfrekvensen är mycket lägre hos vita män än hos kvinnor och mörkhyade personer, visar ny studie. Foto: Yulia Koltyrina / Alamy

Felfrekvensen är mycket lägre hos vita män än hos kvinnor och mörkhyade personer. Det visar en ny studie där forskarna testat flera system för ansiktsigenkänning.

Ansiktsigenkänning har fått ett uppsving tack vare en rasande snabb utveckling av artificiell intelligens de senaste åren. Tekniken har fått ta plats överallt från Iphone till den kinesiska polisens smarta glasögon som ska känna igen misstänkta brottslingar.

Men det finns brister. Det har flera gånger varnats för att mjukvaran för ansiktsigenkänning fungerar dåligt på mörkhyade personer. En bild som bekräftas i en ny studie från MIT Media Lab och Microsoft.

Forskaren Joy Buolamwini har testat tre kommersiella lösningar för ansiktsigenkänning från Microsoft, IBM och kinesiska Megvii. För män med ljus hy låg felmarginalen på mindre än en procent i samtliga fall. För mörkhyade kvinnor låg den på mellan 21 och 35 procent.

Själva undersökningen gick ut på att ai-botarna fick analysera en lång rad bilder på män och kvinnor med olika hudton och sedan försöka fastställa personernas kön. Testpersonerna, 1 270 stycken, består av folkvalda politiker från tre afrikanska och tre nordiska länder - däribland Sverige.

Läs mer: Säpos 7 råd: Så skyddar du dig på nätet

Resultatet blev en högre träffsäkerhet för män än kvinnor, och en högre träffsäkerhet för ljushyade personer jämfört med mörkhyade. Allra sämst var botarna på att identifiera mörkhyade kvinnor.

Förklaringen ligger förmodligen i utvecklingen av systemen. Genom att använda sig av tekniken maskininlärning "tränas" en ai på att lära sig känna igen vissa motiv genom att analysera stora mängder bilder. Om bilddatabasen innehåller fler män och fler ljushyade personer, kommer ansiktsigenkänningen också lära sig de grupperna bättre.

Både Microsoft och IBM uppger att de arbetar på att göra sina ai-lösningar bättre på att känna igen människor oavsett hudfärg, skriver New York Times. Kinesiska Megvii har inte kommenterat rapporten.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt