Strömavbrott orsakade risk för farligt läckage på Astra Zeneca

2018-05-16 10:23  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Astra Zeneca i Södertälje har utrymts efter ett ökat tryck i en tank inne på fabriken som gör att farlig vätska kan läcka ut.

Astra Zeneca i Södertälje har utrymts efter ett ökat tryck i en tank inne på fabriken som gör att farlig vätska kan läcka ut. Problemet uppstod efter ett omfattande strömavbrott och tanken kyls nu ner.

Tanken innehåller enligt räddningstjänsten ämnet isopropylamin _ en färglös vätska som kan leda till irritation och frätskador på ögon och huden, andnöd och medvetslöshet.

– Det är farligt, säger Cecilia Lundfeldt vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Brandmän från fyra stationer är på plats vid fabriken i förebyggande syfte.

Enligt Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund hänger problemet ihop med det omfattande strömavbrott som drabbade hela Södertälje tidigare i dag.

– I samband med det strömavbrott som var i hela Södertälje har vi haft ett problem med att hålla trycket uppe i några av våra system. Vi valde då att utrymma lokalerna och tillkalla räddningstjänsten i förebyggande syfte, säger Lund.

– Elen är nu tillbaka sedan ungefär 50 minuter men det tar lite tid att starta upp de här systemen på ett säkert sätt. Det är det vi gör just nu och när allt är uppe och fungerar som det ska släpper vi in personalen igen.

Strax innan klockan tolv kunde räddningstjänsten meddela att företaget fått i gång hela sin drift, och att man nu väntar på besked från företaget om man lyckas få ner trycket genom att kyla tanken.

– Genom den ordinarie driften kyls tanken, och nu mäter Astra Zeneca på hur tanken reagerar på kylningen, säger Cecilia Lundfeldt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt