Socialministern om vårdläckan: ”Det är givetvis fullständigt oacceptabelt”

2019-02-18 19:42  
Lena Hallengren, socialminister. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Socialminister Lena Hallengren reagerar nu på att inspelade patientsamtal från 1177 Vårdguiden låg tillgängliga på nätet.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att uppgifterna i Computer Sweden om att sekretessbelagda inspelningar från miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppna som ljudfiler på nätet är ”allvarliga och uppseendeväckande”.

”Ingen region eller landsting kan genom upphandling frånsäga sig ansvaret för patientsäkerheten eller skyddet av känsliga personuppgifter. Jag utgår från att de berörda landstingen och regionerna nu omgående skapar kontroll över den oerhört viktiga verksamhet som 1177 är”, säger hon enligt ett skriftligt uttalande.

Om uppgifterna stämmer innebär det att integritetskänsliga uppgifter riskerats för många invånare, skriver Hallengren.

Läs mer: Miljontals vårdsamtal låg oskyddade på nätet

”Det är givetvis fullständigt oacceptabelt. Jag förutsätter att de berörda landstingen och regionerna agerar skyndsamt och resolut för att åtgärda de akuta problemen men också säkerställer att något liknande inte inträffar igen.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt