Socialdemokraterna: EU behöver ett center för cybersäkerhet

2019-05-10 09:30  

Socialdemokraterna kommer att arbeta för inrättandet av ett samlat europeiskt center för cybersäkerhet. Det säger inrikesminister Mikael Damberg och partiets toppkandidat i EU-parlamentsvalet Helene Fritzon till Ny Teknik.

– Cyberhotet är kanske en av vår tids mest komplexa säkerhetsutmaningar, säger inrikesminister Mikael Damberg till Ny Teknik.

Socialdemokraterna ser cybersäkerhet som en viktig fråga för partiet under nästa mandatperiod i Europaparlamentet. Där kommer de bland annat att verka för att EU ska instifta ett nytt center för cybersäkerhet.

– På EU-nivå handlar det väldigt mycket om att vi måste öka samverkan för att klara av att hantera attacker och hot. Vi föreslår därför väldigt konkret att EU inrättar ett sammanhållet cybersäkerhetscenter, säger Socialdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentet Helene Fritzon.

Centret ska arbeta med att stärka EU:s skydd mot bland annat cyberattacker, industrispionage och påverkanskampanjer. Det kan handla om att hjälpa både medlemsländerna och europeiska företag att hantera hot och göra riskbedömningar. Ett fokusområde ska vara utvecklingen av verktyg som med hjälp av artificiell intelligens kan upptäcka, stoppa och förebygga cyberattacker och desinformation.

Läs mer: ”Ville jag störa ut Sverige skulle jag välja att attackera elnätet”

Modellen ska delvis påminna om det nationella cybersäkerhetscenter som just nu håller på att inrättas i Sverige, som i sin tur bygger på en brittisk modell. Där ska personal från FRA, Säpo, MSB och Polismyndigheten samlas.

I dag finns redan en lång rad byråer och initiativ inom EU som arbetar med cybersäkerhet på olika sätt. Europol har en stor avdelning för att bekämpa cyberbrott (EC3), Enisa är ett kompetenscentrum inom it-säkerhet och det finns pågående planer på att anlägga ytterligare ett center för forskning, samverkan och kompetensutveckling inom cybersäkerhet.

Socialdemokraterna menar att deras förslag är ett samlat center där alla de här organen kan mötas, även om partiet inte kan ge några exakta besked om hur det ska organiseras.

– Det viktigaste är att det blir ett brett center, det är då man får en samlad kompetens. Men det får inte heller ta över medlemsstaternas egna ansvar mot företag och myndigheter på hemmaplan. Det här handlar om att skapa ytterligare en kraftsamling, säger Mikael Damberg.

Simon Campanello

Mer om: EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt