Saudiarabien påstås ha hackat Amazon-grundaren Jeff Bezos

2020-01-23 09:21  
Foto: AHMET SEL/SIPA/Shutterstock

Genom att skicka skadlig kod över Whatsapp ska Saudiarabiens kronprins hjälpt till att hacka Jeff Bezos, enligt uppgifter till The Guardian.

Artikeln har uppdaterats.

Dataintrånget mot Jeff Bezos ska ha ägt rum första maj 2018, uppger flera anonyma källor till tidningen The Guardian.

En utredning av intrånget sägs visa att Jeff Bezos mobil troligen infekterades av skadlig kod som gömts i en video. Filen ska ha skickats från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman via den krypterade chattappen Whatsapp. De båda männen ska enligt källorna ha fört en vänskaplig diskussion på plattformen innan intrånget.

Stora mängder data ska ha exfiltrerats från Jeff Bezos mobil under timmarna efter intrånget. Saudiarabien ska sedan haft åtkomst till Jeff Bezos telefon i nio månader, ända fram till februari 2019, skriver New York Times.

Läs mer: Han berättar historien om tidernas värsta cyberattack

Det var då som Jeff Bezos säkerhetsteam började utreda ett eventuellt intrång i affärsmannens mobiltelefon. Detta efter att National Enquirer publicerat en avslöjande artikel om Amazon-grundaren och hans kärleksrelationer. En del av publiceringen bestod av privata sms-konversationer mellan Bezos och hans dåvarande flickvän.

Tidningen hävdade att uppgifterna kom från en släkting till flickvännen, men redan förra året gick Jeff Bezos säkerhetschef ut och sa att det var Saudiarabien som läckt delar av informationen som publicerades. Då sa han dock inget om hur nationen skulle ha kommit över uppgifterna.

The Guardian skriver att flera experter som tidningen har pratat med också drar paralleller mellan dataintrånget och mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi. Innan hans död arbetade han för Washington Post, en tidning som Jeff Bezos sedan några år tillbaka äger.

Läs mer: Ny sårbarhet hos Tele2 – så enkelt är det att hacka din röstbrevlåda

Under onsdagen publicerade två FN-experter som utrett ärendet ett uttalande där de kopplar ihop attackerna med Washington Posts bevakning av Saudiarabien.

”Informationen vi har mottagit tyder på att kronprinsen kan ha varit involverad i att övervaka Bezos i ett försök att påverka, om inte tysta, Washington Posts rapportering om Saudiarabien [...] Anklagelserna är också relevanta i den pågående utvärderingen av påståenden om kronprinsens inblandning i mordet 2018 på saudiern och Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi”, skriver FN-experterna.

Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har pekats ut som ansvariga för mordet, men kungadömet har hittills förnekat att de var inblandade.

Saudiarabiens ambassad i USA tillbakavisar alla uppgifterna i The Guardians artikel och kallar anklagelserna ”absurda”.

Simon Campanello

Mer om: Amazon Jeff Bezos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt