San Francisco klubbar igenom förbud mot ansiktsigenkänning

2019-05-15 10:50  
Övervakningskamera i San Francisco, där ett förbud mot ansiktsigenkänning är på gång. Foto: AP Photo/Eric Risberg

Ansiktsigenkänning kan användas för att fånga kriminella, men också till massövervakning. Oron för missbruk gör att San Fransisco nu bannlyser tekniken.

I Kina används mjukvara för ansiktsigenkänning till att övervaka vad medborgarna gör. San Francisco på amerikanska västkusten vill gå åt motsatt håll. På tisdagen har San Franciscos lagstiftande organ Board of Supervisors röstat för att förbjuda de lokala myndigheterna, däribland polisen, att använda ansiktsigenkänning, med få undantag, berättar New York Times.

Därmed kan San Francisco bli första amerikanska storstad att införa ett förbud mot ansiktsigenkänning, som har blivit ett allt vanligare sätt för poliser att hitta brottslingar.

Läs mer: London satsar på tekniken – San Fransisco föreslår ett förbud

Tekniken används inte av polisen i San Francisco i nuläget, men däremot på andra håll i USA. Till exempel användes den för att hitta en misstänkt i en masskjutning på en tidning i Annapolis förra sommaren.

Skälet till att förbudet har klubbats igenom i San Francisco är oro för att tekniken ska missbrukas, och bidra till mer övervakning av medborgarna.

– Som det verkliga och upplevda centrat för tech medföljer ett ansvar hos de lokala lagstiftarna i San Francisco, säger Aaron Peskin, en rådgivare i staden som stöttat förslaget, till New York Times.

”Hör inte ihop med en hälsosam demokrati”

Andra menar att staden borde utforma regelverk som ser till ansiktsigenkänningens användbarhet.

– Det är svårt att förneka att det finns ett säkerhetsvärde för allmänheten med denna teknik, säger Jonathan Turley, jurist på George Washington University.

Juristen Matt Cagle på A.C.L.U of Northern California (där förkortningen står för den icke-vinstdrivande organisationen The American Civil Liberties Union) tycker att San Franciscos förbud är framåtsyftande i sitt försök att förhindra en ”farlig teknik” från att användas mot allmänheten. Risken är annars att staten börjar övervaka människor i deras vardag.

– Det hör inte ihop med en hälsosam demokrati, säger han.

I nästa vecka ska en obligatorisk andra omröstning genomföras om förbudet i San Francisco. Enligt New York Times ses denna dock bara som en ren formalitet.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt