Så ska finanssektorn stärkas mot cyberangrepp

2022-03-25 08:40  
Risken för cyberangrepp har ökat. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Regeringen ger Finansinspektion i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att stärka finanssektorns motståndskraft mot cyberangrepp.

Regeringen pekar på en ökad risk för cyberangrepp sedan Ryssland invaderade Ukraina, och vill ha Finansinspektionens förslag senare i vår –senast den 6 maj.

Uppdraget ska beslutas nästa vecka, men det presenteras redan nu på en pressträff med finansmarknadsminister Max Elger (S) och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har observerat flera cyberattacker de senaste veckorna.

– Flera myndigheter samt verksamheter inom finans- och transportsektorn har utsatts för överbelastningsattacker, sade MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka vid en pressträff i onsdags.

"Eftersom det svenska finansiella systemet i hög grad är digitaliserat behövs ett starkt skydd mot cyberattacker, vilket blir än tydligare i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina. Vi välkomnar därför regeringens uppdrag", kommenterar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen skriftligt.

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt