Så ska Apple hindra polisen från att hacka din Iphone

2018-06-14 12:41  
Graybox är ett hackerverktyg som säljs till polismyndigheter och kan knäcka lösenordet på Iphones som kör IOS 10 eller senare. Foto: Malwarebytes

Apple släpper en uppdatering som gör det svårare för polis att ta sig in i låsta IOS-enheter.

Apple skärper säkerheten i IOS och gör det därmed svårare att ta sig in i låsta mobiltelefoner. Det rapporterar New York Times.

Låsta och krypterade mobiltelefoner kan ofta ställa till problem för polisutredningar. Det har gett upphov till en marknad för företag som svenska MSAB och israeliska Cellebrite som utvecklar lösningar för att hjälpa polis och underrättelsetjänst ta sig in i låsta telefoner.

Nyligen fick de konkurrens från det den amerikanska uppstickaren Grayshift. För 15 000 dollar säljer de ett hackerverktyg som använder ett okänt säkerhetshål i IOS för att lista ut lösenordet på en låst Iphone.

Läs mer: Därför ska du sluta med pin-kod på din Iphone

Men nu kommer Apple effektivt att sätta stopp för den här typen av produkter.

Hackerverktygen polisen använder kopplas in i mobilen eller surfplattan via Lightning-porten, som både kan användas för att överföra data och ladda mobilen. Men efter uppdateringen kommer dataöverföring bara att vara möjlig i en timme från att telefonen senast låstes upp.

Har mobilen varit beslagtagen i mer än en timme är ett hackerverktyg som Grayshift med andra ord helt verkningslöst.

Funktionen ska finnas på plats när det nya operativsystemet IOS 12 släpps i höst. Redan nu finns den i betaversionen av operativsystemet, och den går att stänga av om man vill.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt