Så många miljoner stals via bank-id – i bara juli

2018-08-13 11:13  
Har du ett äldre operativsystem kan du vara utestängd från mobilt bank-id. Foto: TT

Bara under juli månad i år stals det 19,6 miljoner kronor genom bedrägerier med bank-id, visar siffror som polisen har tagit fram åt Dagens Nyheter.

I slutet av juli kom den första domen där bankkunder lurats att logga in med bank-id. Då dömdes två personer till fängelse och totalt fälldes 14 personer.

– Det har blivit ett nationellt problem som är systemhotande, säger Stefan Larsson, polisens utredningsledare för nationell seriebrottslighet, till DN.

Läs mer: Bedrog offer på miljoner genom bank-id – nu kommer domen

Enligt polisen handlar det inte om organiserade gäng, utan mer om grupper av mer eller mindre kriminella personer. Av de anmälningar som polisen fick in i fjol har majoriteten kopplats till Malmö och södra Sverige, men man tror även att den här typen av brottslighet förekommer i andra större städer i Sverige.

Kartläggningen och utredningarna av bedrägerierna försvåras av att huvudmännen och även brottsoffren finns i olika polisregioner, menar Stefan Larsson. Därför måste samarbetet förbättras.

Läs mer: De utmanar digitala id-jätten: ”Bank-id har stagnerat”

– När vi omorganiserades till en myndighet var tanken att ingenting längre skulle vara ditt eller mitt problem, utan saker och ting skulle vara vårt problem, säger Stefan Larsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt