Så kan du se om din dator har kapats av bitcoinbrytare

2018-04-11 10:32  
Här är statistiken över cyberattackerna under första kvartalet 2018. Foto: Malwarebytes

Är din dator slö? Så kan du se om den används för illegal brytning av kryptovalutor.

De goda nyheterna är att färre traditionella virusattacker rapporterades in internationellt på senare tid. Den dåliga nyheten är att det beror på att hackare nuförtiden är mer intresserade av att gräva kryptovalutor via din dator, skriver Business Insider.

Den senaste kvartalsrapporten från säkerhetsbolaget Malwarebytes visar att ”malicious cryptomining ” är det näst mest poppis cyberbrottet bland de mindre nogräknade. Och alltså det näst största hotet mot både vanliga konsumenter och företag. Framförallt är det Android-nyttjare som råkar illa ut, med en ökning på 4000 procent i antalet upptäckta fall av illegal kryptobrytning första kvartalet 2018 jämfört med det föregående.

Servrar är de mest populära platserna för brytning enligt samma rapport, främst Windows och Oracle, men nyligen har även illegal lagring hittats på Amazon-kopplade servrar.

Hur kan du då ta reda på om din dator används för illegal lagring? Grundläggande, enligt Malwarebytes, är att vara observant på om din dators fläkt börjar gå bärsärk. Kolla hur din processor beter sig, om den ofta toppar när du granskar statistiken via din aktivitetshanterare är det läge att ana oråd.

Bästa sättet att åtgärda problemet? Skaffa antivirusprogram och håll det uppdaterat, är ett av experternas tips. Samt att avsluta processer du ser pågå i aktivitetshanteraren och sedan skanna datorn efter virus.

Läs mer hos Business Insider eller Science Alert.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt