Reuters: Ericsson drabbades av Kinas hackerattack Cloud Hopper

2019-06-26 14:37  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Svenska it-jätten Ericsson har utsatts för hackerattack från Kina, rapporterar Reuters.

Angreppet uppges vara en del i en större aktion från Kina som pågått i flera år och riktat in sig på västerländska företag.

Enligt nyhetsbyråns källor har misstänkta kinesiska cyberspioner angripit Ericsson fem gånger mellan 2014 och 2017 i en operation som blivit känd under namnet ”Cloud hopper”.

Hackarna har brutit sig in i nätverk hos åtta av världens största it-företag i syfte att komma över deras kunders företagshemligheter, enligt Reuters.

Läs mer: FOI pekar ut Kina för omfattande cyberspionage mot Sverige

Enligt ett amerikanskt åtal från i december fanns en utstuderad plan att komma över information för att stärka Kinas ekonomiska position. Två kinesiska medborgare namngavs och anklagades för identitetsintrång och bedrägeri.

I åtalet nämns inga företag vid namn men enligt Reuters är åtta av dem: Hewlett Packard Enterprise (HPE), IBM, Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation och DXC Technology.

Därutöver har mer än ett dussintal företag som varit kunder hos teknikföretagen utsatts, däribland svenska Ericsson.

Enligt Reuters har hackarna tagit sig in i exempelvis HPE:s så kallade molnservice och använt den som en språngbräda för att angripa dess kunder.

Läs mer: Cloud Hopper är tillbaka – Så kunde Kina hacka Visma

Ericsson säger att man inte kommenterar enskilda säkerhetshändelser men att det har förekommit attacker på deras nätverk.

”Vi har inte hittat några bevis i någon av våra omfattande utredningar om att Ericssons infrastruktur använts som en del i en lyckad attack på våra kunder”, säger en talesperson för Ericsson till Reuters.

Den kinesiska regeringen har konsekvent förnekat all inblandning i hackerattacker. Det kinesiska utrikesdepartementet säger att Peking motsätter sig cyberspionage.

”Den kinesiska regeringen har aldrig i någon form deltagit i eller stöttat en person att genomföra stöld av företagshemligheter”, säger man i ett uttalande.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt