Rapport larmar: Allvarliga it-brister på NFC

2021-06-14 07:14  
Helena Trolläng, chef för Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

En intern rapport larmar om allvarliga it-problem inom polisens avdelning NFC (Nationellt forensiskt centrum) som är värre än tidigare känt, enligt SVT Nyheter.

Det handlar om datorer som inte byts ut, neddraget antal programlicenser, risk för felaktig informationshantering och saknad utrustning för nyanställda.

Bland personalen råder ett utbrett missnöje som delvis kan förklaras med eftersatt it-utveckling, enligt SVT. En ny facklig enkät visar att många inom NFC vill byta jobb.

Polisens internrevisorer kritiserade i fjol NFC:s digitala brottsbekämpning. Det ledde till att NFC-chefen Helena Trolläng bland annat fick i uppdrag av rikspolischefen att analysera konsekvenserna av att it-utvecklingen släpar efter.

Läs mer: Biometri ska skärpa jakten på brottslingar: ”Ser stora möjligheter”

Till SVT säger Helena Trolläng att hon inte känner till vare sig problemen eller rapporten. Efter intervjun skickar dock myndighetens presstjänst en kommentar med beskedet att man jobbar med att steg för steg åtgärda problemen.

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt