Polisen vill ha bättre kontroll av Swish

2019-11-08 09:40  
Polisen vill att Swish ska kontrollera bättre så att inte kriminella använder tjänsten för att tvätta pengar. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Swish används av kriminella för att tvätta pengar, varnar polisen, som vill ha en översyn av lagen. I dag har Finansinspektionen ingen direkt tillsyn över betaltjänsten.

– Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information. Det är detta som ligger till grund för vår begäran till justitiedepartementet om en översyn av penningtvättsregelverket, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till SVT Nyheter.

Läs mer: Snart kan våra prylar sköta betalningen själva

Enligt Noa utgör Swish "ett direkt led i penningtvätt då tjänsten möjliggör att brottsvinster med hög omsättningshastighet kan skiktas i flera led”. Polisen vill att tjänster som Swish och bank-id ska omfattas av rapporteringsplikt enligt penningtvättlagen.

Med Swish kan privatpersoner, företag och organisationer via mobiltelefonen skicka och ta emot pengar. Tjänsten har över sju miljoner användare i Sverige.

Mer om: Swish Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt